Diş Kırılması / Çıkması

Çocuklarda diş kırıkları özellikle yaz aylarında en çok karşılaştığımız dental travmaların başında gelir. 

 

Diş Kırıklarında Aileler Ne Yapmalı ?

 

Böyle bir durumda ailelerin yapması gereken ilk şey, panik yapmadan çocuğun genel durumunu ve baş bölgesinde başka bir yaralanma olup olmadığını kontrol etmek olmalıdır.  travma alan bölgede varsa yabancı cisimler uzaklaştırılmalı, kanama varsa o bölgeye temiz bir gazlı bezle hafif tampon yaparak kanamayı kısmen de olsa kontrol altına almaktır. Daha sonra kırık diş parçası bulunmalıdır. Bu parça ağız ortamından uzaklaşmış olabileceği gibi, dudak gibi yumuşak dokulara da gömülmüş olabilir. Kırık diş parçası bulunup sütün içine konarak, en kısa sürede diş hekimine gidilmelidir. 

 

Diş Hekimi Yaklaşımı ve Kırık Diş Tedavisi 

 

Diş hekimi yapacağı muayenenin ardından, eğer mümkünse dişin restorasyonunu kırık diş parçasını eski yerine yapıştırarak, eğer mümkün değilse ya da kırık parça bulunamadıysa dental materyallerden faydalanarak ilgili dişin  tedavisini yapar. Eğer kırık hattı dişin sinir dokusuna kadar uzandıysa kanal tedavisi gibi daha ileri tedaviler yapılabilir. Tedavi sonrasında diş hekimi ilgili dişi belirli aralıklarla klinik ve radyografik muayenelerle takip eder.

 

Makaleyi Yazan Hekim: Dt. Avşar Öztürk

 

Dişi Tamamen Yerinden Çıktı (IADT referans alınmıştır.)


Çocuklarda dişin tamamen yerinden çıkması (avülsiyon) durumu en çok üst ön keser dişlerde görülür. Bu durumda, yapılması gereken en önemli ayrım süt keser diş mi yoksa daimi keser diş mi olduğudur. Daimi dişlerin tamamen yerinden çıkması durumunda en önemli faktör hızlı hareket etmektir. Yaralanmadan sonraki ilk 20 dakika oldukça mühimdir. Dişi bulup beyaz(kron) kısmından tutarak köke kesinlikle dokunmadan akan su altında diş iyice durulanır. Kanama olsa dahi diş bir an evvel yuvasına yerleştirilmelidir. Dişi yuvasında tutmak için üst ve alt ön dişlerin arasına bir gazlı bez veya temiz mendil yerleştirip ısırtılmalıdır. Dişi yerine yerleştiremiyorsak diş derhal soğuk sütün içine konup bir an önce bir çocuk diş hekimine başvurulmalıdır. Yerine yerleştirilecek olan dişin başarılı ve sağlıklı bir şekilde ağızda kalabilmesi için en kısa süre içerisinde (en fazla 1 saat içerisinde) doğru bir şekilde çocuk diş hekimine ulaştırılmış olması gerekir.
Süt dişlerin yerinden tamamen çıkması durumunda ise kesinlikle yerine yerleştirilmemelidir.

 

Aksi takdirde altta yer alan daimi diş dokusunda büyük hasarlara yol açılabilir. Bunun yerine mevcut aralığı korumak amacı ile çeşitli yer tutucular planlanabilir. Bu durumda, çocuk diş hekimine başvurulmalıdır.

 

Makaleyi Yazan Hekim: Dt. Hazal Özcan

Online Randevu Al
Klinik Seç
Hekim Seç
Bu sayfa 31 Mart 2024 00:40 tarihinde güncellenmiştir.